В сезона на прасковите и изобилието на рецепти с тях е голямо.Днес реших да пробвам този сладкиш,рецептата за който видях от "Кулинарен еликсир".Промените,които направих са много малко.Увеличих захарта от 100 на 120 грама и наръсих малко захар върху резенчетата от праскови.Сладкиша става много бързо и лесно и е много лек и приятен.
Благодаря на Роси за предоставената рецепта.
ПРОДУКТИ:
За форма с диаметър 26 см
170 мл.прясно мляко
120 грама захар
60 мл.олио
около 210 гр.брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
малко ром
3 нектарини
В купа смесваме пресятото брашно с всички други сухи съставки.Добавяме прясното мляко и олиото и разбъркваме до хомогенна смес.Получава се нещо като кексово тесто.
Нектарините разрязваме на резенчета - полумесеци.
Във форма за торта с отварящ се ринг изливаме половината от сместа,като предварително намазваме с олио и слагаме хартия за печене.Това ще улесни ваденето на сладкиша след изпичане.Отгоре нареждаме един ред от плодовете както е на снимката.
Тук аз наръсих нектарините с малко захар,защото не бяха от най-сладките.Слагаме във фурната и запичаме на 170-180 грауса 5 минути.Вадим сладкиша и изсипваме отгоре равномерно останалата смес.Заглаждаме и отново редим върху нея плодове.
Връщаме във фурната и печем до готовност,като проверяваме с клечка(трябва да излиза суха клечката).
Готовия сладкиш ръсим с пудра захар.
Тук искам да отбележа,че на другия ден сладкиша е по-влажен и сочен,след като се е напоил от прасковите.
Коментари
Публикуване на коментар