ФУНИЙКИ С КРЕМ

Тези фунийки видях в един сайт и се изкуших да си ги направя с малки промени от моя страна.Нямах нужните метални формички и си ги направих сама от тавичка за еднократна употреба и капачки от нес кафе.Фунийките са много вкусни.Аз си ги напълних с домашен лимонов крем,който е сладко-кисел и със страхотен аромат на лимон. Ще напиша няколко варианта за крем.


ПРОДУКТИ:
за 30 фунийки

2 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.л.сода за хляб
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч.захар
1 ванилия
1 ч.л.бакпулвер
брашно за меко тесто (около 650 гр)

ЗА КРЕМА:

1 ВАРИАНТ:
1 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч.захар
3 с.л.нишесте или корн флаур
2 жълтъка
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л.лимонов сок
1 с.л. кр.масло
1 ч.ч. течна сметана с 2 с.л.п.захар разбити докато се сгъсти

2 ВАРИАНТ:
700 мл.прясно мляко
1 ч.ч.захар
нишесте
ванилия
отново разбита сметана
Като се направи крема се смесва с разбита сметана в съотношение 2:1 за да стане по-пухкав.

3 ВАРИАНТ:
4 яйца
4 с.л.нишесте
1 ч.ч.захар
3 и 1/2 ч.ч.вода
25 гр.кр.масло
сока и настъргана кора от 3 лимона
Слагаме вода,захар,лим.сок и настърганата кора да заврът.В една част от водата разтваряме нишестето.Разбиваме яйцата и ги прибавяме заедо с нишестето към врящата вода.Като се сгъсти сваляме от огъня и добавяме маслото.Тук също можем да смесим с малко сгъстена сметана,но след като изстине крема.

И сега как правим фунийките:
От продуктите замесваме тесто,като содата слагаме в киселото мляко,а бакпулвера в брашното.


Вземаме 1/3 от тестото и разточваме на лист с дебелина 3-4 мм.Режем по дължината на листа ленти с ширина около 1,5см.


Приготвяме си формичките ако нямаме такива.Завиваме капачките от нес кафе във вид на фунийки.


Вземаме еднa лента и започваме да я усукваме около формичката.


Нареждаме готовите фунийки в тавичка.

Печем на 190-200 градуса около 15-20 минути,докато порозовеят малко.


Вадим внимателно фунийките от формичките.


През това време вече сме приготвили крема.Разтваряме нишестето в половината пр.мляко.В тенджера слагаме на котлона останалото мляко със захарта и бъркаме докато се разтвори.Добавяме нишестето  и продължаваме да бъркаме докато се сгъсти.Сваляме от котлона и прибавяме маслото и разбитите жълтъци.Отделно разбиваме сметаната с пудрата захар докато се сгъсти.Половината от тази сметана добавяме към изстиналия крем и разбъркваме с шпатула внимателно.Така кремът става по-пухкав.Останалата сметана ще използваме за украса на фунийките.
С този крем пълним готовите фунийки и отгоре украсяваме с малко от сметаната.По желание ръсим с кокосови стърготини,смлени орехи,шоколадови пръчици или каквото друго искаме.


Готовите фунийки наръсваме с пудра захар.






Коментари